Miód spadziowy. Z czego jest i jaka jest jego cena?

Miód spadziowy. Z czego jest i jaka jest jego cena?

Ze zdrowym, dobrym jakościowo miodem kojarzy się prosty proces jego powstawania: pszczoły zbierające nektar do ula, który wypełnia w ten sposób jego plastry. Jednak nie zawsze tak jest – miód spadziowy to idealny przykład produktu, który powstaje zupełnie inaczej. To jedna, ale nie ostatnia cecha, która go wyróżnia na tle pozostałych rodzajów.

Miód spadziowy – z czego jest i jak powstaje?

Pierwszą wyczuwalną różnicą pomiędzy miodem spadziowym a najczęściej występującymi rodzajami w kuchni jest nieco mniejsza intensywność smaku i aromatu. W zapachu da się wyczuć nutę leśną i żywiczną. Niestety nie da się mieć wszystkiego – za to omawiany produkt przoduje w czołówce najlepszych składów wśród miodów. Wszystko za sprawą cennych flawonoidów i związków fenolowych, aczkolwiek należy mieć na uwadze to, że ich stężenie w miodzie jest ściśle powiązane z drzewem, z którego została pozyskana spadź. Co więcej, miód spadziowy iglasty przewyższa pozostałe rodzaje pod kątem ilości biopierwiastków – szacowana jest mniej więcej dziesięciokrotna różnica.

Jak zostało powiedziane na początku, omawiany produkt nie powstaje w wyniku zbierania nektaru kwiatowego, a spadzi z drzew, która jest sokiem drzewnym poddawanym obróbce przez pszczoły. Miód może powstawać zarówno ze spadzi iglastej (najczęściej jest to miód spadziowy jodłowy), jak i liściastej. Połączenie nektaru ze spadzią natomiast daje miód spadziowo-nektarowy.

Zmianie w porównaniu z kwiatowymi miodami ulega także kolor – w przypadku spadziowych barwa jest głęboka, a w dużej mierze zależy od miejsca pobrania spadzi. Ponadto, w przypadku miodów spadziowo-nektarowych, znaczenie ma także stosunek ilościowy jednego do drugiego. W zależności od niego barwa może mieć nieco inny odcień.

Właściwości miodu spadziowego. Na co go stosować?

Wyróżniający się na tle pozostałych rodzajów miód spadziowy jest chętnie wykorzystywany zarówno w kuchni jako dodatek do słodkich potraw, jak i w medycynie. Świetnie się sprawdza jako uzupełnienie codziennej diety, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu. Szczególnie polecany jest w trakcie kuracji antybiotykowej, sterydowej lub opartej na jakichkolwiek silnych lekach. Miód spadziowy znajdzie swoje zastosowanie także w przypadku leczenia anemii, problemów oddechowych (np. astma) czy dolegliwości żołądkowych i trawiennych. Odmiana liściasta pozytywnie wpływa na ciśnienie, obniżając je, a także wspomaga układ krążenia i pracę serca. Udowodniono, że redukuje poziom stresu wraz z napięciem nerwowym i pozwala na szybsze gojenie ran oraz odmrożeń. Miód spadziowy iglasty z drugiej strony ma działanie przeciwzapalne – umożliwia złagodzenie kaszlu, eliminuje dolegliwości takie jak katar, grypa, a także poważniejsze choroby związane z zapaleniem płuc.

Jak stosować miód spadziowy?

Niezawodnie sprawdzi się przy przeziębieniach w połączeniu z cytryną i ciepłą wodą. Należy pamiętać jednak o regularności – dopiero wtedy możliwe jest zauważenie rzeczywistych efektów. Co ciekawe, miód spadziowy ulega krystalizacji nieco później niż miody kwiatowe.

Najlepszym momentem na wprowadzenie miodu do codziennej diety będzie z pewnością okres jesienno-zimowy – wówczas zdecydowanie łatwiej o zachorowania, zwłaszcza przy osłabionej odporności. Warto w takim przypadku zadbać o to, by zminimalizować ryzyko chorób. Miód spadziowy, zarówno iglasty, jak i liściasty, pomoże zadbać o zdrowie nie tylko podczas zapaleń, ale także przed nimi – pozwalając ich uniknąć.

Miód spadziowy – sklep

Omawiany produkt to zarówno jeden z najzdrowszych, jak i najdroższych miodów występujących w Polsce. Pewnym jest, że cena zawsze idzie w parze z jakością – z tego powodu nie ma sensu szukać tańszych miodów, ponieważ z dużym prawdopodobieństwem nie będą one polskim, oryginalnym wyrobem, a sprowadzanym słabej jakości produktem. Dobrze jest zatem zamawiać lub kupować miód spadziowy w sklepach, które znamy i co do których mamy pewność. Wtedy mamy gwarancję, że zachowane zostały wszystkie prozdrowotne właściwości, na których nam przecież najbardziej zależy.

Czytaj też Miód gryczany. Właściwości lecznicze. Jaka cena?

Zobacz również

Dołącz do naszej
społeczności

Bądź EKO każdego dnia i zachęcaj do tego innych. Śledź nasze profile, lajkuj i udostępniaj. Najważniejsze, żeby było nas jak najwięcej.

Chcesz być na bieżąco?
Zapisz się do naszego newslettera

Inspirujące artykuły, ciekawostki ze świata przyrody, edukacja ekologiczna, relacje z naszych akcji. To wszystko i sporo więcej, za to zero spamu i nachalności. Bądź z nami!

Masz jakieś
pytania?

Zadzwoń i dowiedz się wszystkiego, czego potrzebujesz.