Gdzie kupić miód?

Gdzie kupić miód?

O zdrowotnych właściwościach miodu nikogo nie trzeba przekonywać, warto mieć ten produkt w swojej kuchni i włączyć go do diety. Nie tylko bogactwo składników odżywczych zachęca do sięgania po słodki specjał. Wielu z nas uwielbia jego smak. Gdzie kupić miód, by mieć pewność, że wybiera się produkt najlepszej klasy? Dlaczego nie warto sięgać po zamienniki w postaci sztucznego miodu i który rodzaj lubianego przysmaku jest najzdrowszy? Sprawdź!

Kupuj miód od pszczelarzy

Osoby, które cenią zdrowy styl życia i chcą spożywać najzdrowsze produkty, zastanawiają się, gdzie kupić miód i na co zwrócić uwagę przy jego wyborze. Gwarancją naturalności pszczelego specjału jest pochodzenie z polskich, lokalnych pasiek. Można wybrać się do jednej z nich, by nabyć słoiczek z pyszną i odżywczą zawartością. Doświadczony pszczelarz doradzi wybór miodu. Dobrą opcją jest też zamówienie miodu przez internet, ale tylko ze sprawdzonych miejsc, współpracujących bezpośrednio z pszczelarzami i pasiekami.
Dlaczego nie warto kupować miodu w supermarkecie? Bardzo często na sklepowych półkach można spotkać mieszanki, w których część miodu pochodzi spoza Unii Europejskiej. Zanim taki produkt trafi do marketu, jest przewożony i przechowywany nie zawsze w prawidłowych warunkach. Przegrzewany traci swoje właściwości. Należy zawsze czytać etykiety, muszą być na nich naniesione informacje dotyczące pochodzenia produktu i jego składu. Jeśli zawiera syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, słodziki, barwniki i inne dodatki, nie jest prawdziwym, dobrym miodem.

Jak rozpoznać prawdziwy, dobry miód?

Nierzetelni sprzedawcy fałszują miód. Skupują miody po niskich cenach z różnych pasiek i je mieszają. Pszczelarze, którzy chcą podbić wyniki sprzedaży, podają pszczołom masę cukrową, którą owady transportują do ula i mieszają z miodem. Pozyskana w ten sposób mieszkanka nie sprzyja zdrowiu.
Na półkach sklepowych można też nabyć pięknie prezentujące się słoiczki z płynnym, złotym sztucznym wyrobem miodopodobnym. Dlaczego nie warto go kupować? Syntetyczna odmiana ma barwę przypominającą oryginalny produkt i jest słodki. Na tym podobieństwa się kończą. Powstaje przez hydrolizę cukru stołowego z dodatkiem syropu skrobiowego z użyciem kwasy mrówkowego lub solnego jako katalizatora. Otrzymana w ten sposób substancja nie ma żadnych wartości odżywczych, poza dostarczaniem energii z węglowodanów.
W jaki sposób więc poznać prawdziwy, dobry miód? Naturalny produkt w przeciwieństwie do sztucznych miksów, nie ma jednolitej struktury, zaobserwować to można na jego powierzchni po otwarciu słoika. Większość gatunków bardzo szybko się krystalizuje, tymczasem te marketowe zachowują płynność. Dobry miód pachnie naturalnie żywicą, ulem, woskiem, ten oszukany ma subtelny aromat słodyczy. Każdy, kto jadł prawdziwy, naturalny miód rozpozna różnice smakowe między jego bogatą kompozycją a jałową, cukrową, chemiczną wersją.

Który miód kupić? Jaka odmiana jest najzdrowsza?

Każdy z gatunków miodu ma nieco inne właściwości, dlatego nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, który miód kupić i jaką odmianę wybrać. Warto postawić na różnorodność, próbować poszczególnych smaków, by znaleźć swój ulubiony. Chcąc zatroszczyć się o zdrowie, można wybierać wśród wielu odmian te, które sprzyjają zwalczaniu konkretnych dolegliwości, np. miód lipowy sprawdzi się w okresie przeziębień, gryczany wykazuje właściwości odtruwające organizm, a wielokwiatowy polecany jest przy problemach z górnymi drogami oddechowymi spowodowanymi alergiami.

Zobacz również

Dołącz do naszej
społeczności

Bądź EKO każdego dnia i zachęcaj do tego innych. Śledź nasze profile, lajkuj i udostępniaj. Najważniejsze, żeby było nas jak najwięcej.

Chcesz być na bieżąco?
Zapisz się do naszego newslettera

Inspirujące artykuły, ciekawostki ze świata przyrody, edukacja ekologiczna, relacje z naszych akcji. To wszystko i sporo więcej, za to zero spamu i nachalności. Bądź z nami!

Masz jakieś
pytania?

Zadzwoń i dowiedz się wszystkiego, czego potrzebujesz.