Pyłek pszczeli – na co pomaga i jak go jeść? Właściwości i zastosowanie pyłku kwiatowego

3 czerwca 2021

Pyłek pszczeli - na co pomaga i jak go jeść?

Żmudna praca pszczół polega przede wszystkim na tym, by zebrać odpowiednią ilość nektaru i pyłku. To dzięki temu pierwszemu otrzymujemy słodkie miody, które dbają o naszą odporność od wielu lat. Pyłek kwiatowy natomiast jest zbierany przez pszczoły do własnych celów – stanowi ich główne pożywienie, a także zapas na chłodniejsze pory roku, takie jak jesień, zima czy wiosna, w postaci pierzgi pszczelej. Możliwym jednak jest spożywanie pyłku pszczelego przez ludzi. Poniżej przedstawiamy jego najważniejsze właściwości i możliwości zastosowania.

Pyłek pszczeli – właściwości. Na co stosować pyłek pszczeli?

Właściwości pyłku kwiatowego, podobnie jak miód, pozwalają na utrzymanie zdrowia w odpowiedniej kondycji. Idealnie sprawdza się w przypadku przemiany materii, a co za tym idzie – wspomagania odchudzania. Stosowany przez osoby zmagające się z anemią pozwala na zwiększenie poziomu żelaza we krwi z jednoczesnym przyrostem czerwonych krwinek. Ciekawym faktem jest to, że pyłek kwiatowy zawiera podobną ilość żelaza do przeciętnej wątróbki – staje się zatem alternatywną dla osób niespożywających mięsa. Pyłek pszczeli ma bardzo dobre opinie, ponieważ w prosty i przyjemny sposób pozwala na uzupełnienie niektórych składników odżywczych. Ma też, podobnie do miodów wszelkiego rodzaju, działanie ochronne i regenerujące. Sprawdzi się zatem podczas regeneracji i dochodzenia do zdrowia po różnych zabiegach.

Pyłek kwiatowy – jak stosować? Dawkowanie i przeciwwskazania

Zastosowanie pyłku pszczelego jest dość proste. Nie powinno się go przyjmować w formie surowej, ponieważ jest to dość twardy produkt, który trudno jest pogryźć, przez co wymaga względnie długiego żucia. Najlepiej jest rozdrobnić pyłek i podawać w postaci proszku – wówczas jego przyswajalność rośnie. Jak inaczej spożywać pyłek kwiatowy? Można namoczyć go w ciepłej wodzie lub mleku – w ten sposób zmięknie i nie będzie stanowił problemu w jedzeniu. Dawkowanie pyłku pszczelego jest zalecane w zależności od wieku. Produktów pochodzenia naturalnego od pszczół raczej nie powinno podawać się dzieciom poniżej 3 roku życia. Sam pyłek pszczeli natomiast będzie dobrym urozmaiceniem diety już w wieku 3-5 lat w ilości 10 gramów, 6-12 lat – 15 gramów, natomiast dla osób starszych będzie to nawet ponad 20 gramów. Należy pamiętać o odstępie przyjmowania około godziny przed posiłkiem, a powyższą dawkę rozłożyć na 2-3 porcje. Dotyczy to jednak osób, które profilaktycznie spożywają pyłek kwiatowy – w przypadku stosowania leczniczego ilość przyjmowanego pyłku może być nawet dwukrotnie wyższa.

Pyłek kwiatowy – skutki uboczne

Wiemy już, jak prawidłowo spożywać pyłek kwiatowy. Ważną kwestią pozostają jednak ewentualne skutki uboczne wiążące się z wprowadzeniem tego produktu do codziennej diety. Uczulenie na produkty naturalnego pochodzenia jest raczej rzadkie, ale gdy już do niego dochodzi, konsekwencje mogą być trudne – dlatego też należy mieć na uwadze kwestie zdrowotne także pod tym kątem. Skutki uboczne związane ze spożywaniem pyłku pszczelego to między innymi katar, pokrzywka występująca na skórze, nieustanny ból głowy, nudności, a także biegunka.

Pyłek pszczeli w ciąży. Przepisy na pyłek kwiatowy.

Po wykluczeniu ewentualnych skutków ubocznych pyłku pszczelego często pojawia się kolejne pytanie, jakim jest możliwość spożywania go przez kobiety w ciąży. Z pewnością ucieszy to niejedną osobę, że jest to produkt, który jak najbardziej można włączyć do diety w tym radosnym okresie. Zadba nie tylko o doznania smakowe, ale także o prawidłowy rozwój noszonego w łonie dziecka. Pyłek pszczeli w ciąży to źródło wielu witamin i minerałów, które wzmacniają odporność przyszłych mam. Można łączyć go z ciepłym mlekiem, jogurtem naturalnym jako dodatkową słodycz lub z popcornem w sproszkowanej postaci.

Cena pyłku pszczelego. Ile kosztuje pyłek kwiatowy?

Cenną informacją jest także koszt, jakiego należy się spodziewać podczas zakupu omawianego produktu. Cena pyłku pszczelego waha się w okolicach 20 zł za 250 gram drobinek. Za kilogram można spodziewać się jednak opłaty w wysokości 50 zł. Często można spotkać się z pytaniem, w jakim sklepie kupić pyłek kwiatowy? Najlepszy wyborem będzie sprawdzone miejsce. Tylko w ten sposób można rozpoznać prawdziwy pyłek pszczeli – po adekwatnej cenie do jakości oraz po zaufanym sprzedawcy.

Jeśli zainteresowały cię właściwości pyłku pszczelego, koniecznie dowiedz się więcej o właściwościach leczniczych miodu leśnego!

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?

(4,00 / 5)
Loading…

Oferujemy pierwszy w Polsce program adopcji pszczelej rodziny

Dołącz do programu adopcji pszczół i bądź współodpowiedzialny
za ochronę tych niesamowitych istot. Pomoż, dobro wraca!